Неимоверно сте забелязали, че подготовката за коледните празници вече е започнала. Големите вериги магазини са изкарали празничните стоки, лампички, гирлянди, елхи и, разбира се, играчки. Това е онова време от годината, когато възрастните започват голямото приключение в търсене на подаръци, а малчуганите пишат писмата си до дядо Коледа. В този дух, днес ще ви представим една идея за подарък на малките госпожици, а именно интерактивна ходеща кукла, която говори на български език, и нейното значение в процеса на детското развитие. 

Куклата като важна част от развитието на детето

Куклите несъмнено са класика в подаръците за деца и това е с причина. Те са едни от първите документирани играчки още от древни времена. Плетени, парцалени, дървени и много други, през годините куклите са минали през много трансформации, но в същината си, те остават едни от първите най-добри приятели на децата. Но защо точно куклите са толкова важни за развитието на детето? 

Спомагат развитието на социални умения

В ранна детска възраст децата нямат социални умения. Основната им интеракция е с възрастни, чиято първостепенна задача е да се грижат за тях. Куклата, от своя страна, помага на детето да затвърди придобитите в семейството социални умения, да разбере какво е да се грижиш за друг и да се научи да общува и играе с други връстници. Тук, изключително полезни са интерактивните кукли, които могат да говорят, да пеят и ходят. Като кукла Радостина, например. С нея, детето разбира какво представлява първата среща с връстници, как да се запознае с тях, как да си общува с тях. Също така, самата кукла е едно изключително добро средство за завързване на приятелства с други деца, включвайки ги в обща игра като „семейство“. 

Музикална Кукла Елена, която ходи и пее

Затвърждават уменията за поемане на отговорност

Споменатата игра на „семейство“ има множество позитиви. Грижейки се за куклата, децата затвърждават уменията си за поемане на отговорност и грижа към по-слабите. Освен това, играейки си с нея могат да разберат за последствията от някои техни постъпки. Например, ако остави куклата без дрехи, тя ще се разболее. Така, децата се научават как да се грижат за бъдещи домашни любимци, братя или сестри. А като възрастни, могат с лекота да поемат отговорността за собствено дете. Кукли, чиито дрехи могат да се свалят, за да бъдат преоблечени, както и такива, чиито очи се затварят, са изключително подходящи. Прекрасен пример е кукла Елена, която ходи, говори и пее, мърдайки устни и глава. Развиват емоционалната интелигентност

Емоционалната интелигентност придобива все по-голяма популярност в днешни времена и нейната значимост се нарежда на едно от първите места със задължителните умения, които един възрастен трябва да притежава, за да се впише в обществото. Играейки си с куклите, децата се научават да разграничават различните си чувства, научават се на емпатия и толерантност. С подходящия вид кукла, детето може да разбере повече за различните видове общества, да развие своята толерантност към различните, да разпознава различните емоции като радост и тъга, да споделя своите мисли и чувства като ги изразява с правилните думи и други.  

Развиват въображението

Куклите спомагат развитието на въображението като подтикват децата да стават все по-креативни в измислянето на нови и нови сценарии за игри с тях. Освен това, кукли като Рина, която е в ролята на лекарка, могат да помогнат на детето в избора на бъдещи занимания. 

Развиват речевата дейност

Всички знаем, че умението да говорим правилно изисква години упражнения. Кукли като Радостина, Мелиса, Елена и Рина, които говорят и пеят на български език, са страхотни средства за упражняване на езика и подобряване на речевата дейност. Децата с лекота се научават да изговарят определени звуци и думи, а освен това научават и песни, гатанки и приказки. Изключително е важно езикът, на който говори куклата, да е родният, в противен случай са възможни някои обърквания в детето, което все още не е достигнало до етапа да различава езиците.  

Куклата като най-добра приятелка

Несъмнено куклата често се превръща в една от първите най-добри приятелки на всяка малка девойка. В днешни дни, на пазара има най-различни модерни варианти, които могат да говорят, пеят, ходят, танцуват, спят и да правят още куп интересни и забавни неща. Те могат да помогнат на малките дами с първите им думички, да ги научат на първите им песнички и да са им верни приятели в игрите. Специалистите смятат, че куклата е една от задължителните играчки както за момичета, така и за момчета, тъй като са познати като едни своеобразни учители на изключително полезни умения.