Прохождане на бебето

 

Всички родители се интересуват, кога ще проходи бебето. Върху този процес оказват влияние  няколко фактора - физическа активност, до колко добре развити са двигателните му умения, нервно – психическо развитие, генетични показатели, както и вашата подкрепата и окуражаване в етапа на прохождане на бебето. Насърчавайте го, но не бъдете прекалено настоятелни. Понякога при падане децата могат да се изплашат и това да забави прохождането, докато не станат по - уверени в действия си.

 

На каква възраст прохождат бебетата?

Повечето бебета правят първите си стъпки някъде между 9 и 12 месец и започват да ходят уверено, когато са на възраст 14 - 15 месеца. Не се притеснявайте, ако на детето му отнема малко повече време. Някои напълно нормални деца не ходят, докато не станат на 16 -17 месеца. През първата година, вашето бебе трябва да развива координацията си и да укрепва мускулите си. То ще се научи да седи, да се преобръща и да пълзи, а след това да се изправя и да стои право към 9-тия месец.

 

Всичко това е подготовка за най - сложния етап от развитието на детето – прохождане на бебето. Ходенето на два крака е уникално човешко качество, което включва много механизми от човешката анатомия и физиология. След това всичко е въпрос на доверие и баланс.

 

Как бебетата се учат да ходят?

 

Краката на бебчето ви не са достатъчно здрави, но ако му помогнете да стои изправено, придържайки го под мишниците, той ще се опита да стъпи на краката си. Това е рефлексивно действие, което ще усвои само за няколко месеца.

 

Докато бебето ви е на около 6 месеца, той ще скача нагоре - надолу, докато вие го държите на краката си. Подскачането ще бъде любима дейност през следващите няколко месеца, тъй като мускулите на краката на бебето продължават да се развиват, докато то се преобръща, седи и пълзи. За целта можете да разгледате нашите предложения за бънджита, за да намерите подходящия цвят и размер, които да радват вашето дете.

 

На около 9 месеца бебето ви вероятно ще започне с опитите да се изправя, докато се подпира на мебели. Така че се уверете всичко да е достатъчно стабилно и безопасно. 
На 9-10 месеца бебето ви ще се опитва да се наведе и  да седне, след като е било изправено - което е по-трудно, отколкото си мислите!

 

След като овладее стоящата позиция, на около 12 месеца, то ще започне да обикаля като използва мебелите за опора. Може да откаже подкрепата ви и да пожелае да стои само.
По това време детето вероятно също ще се навежда и кляка. Веднъж разбрало, че може да направи това, то ще пробва да вземе играчка от земята в изправено положение или да предприеме самостоятелни стъпки. Детето може да ходи, докато ви държи за ръка. Повечето деца правят тези ранни крачки на пръсти.

 

На 12 месеца много деца вървят сами, макар и доста нестабилно. Ако вие все още се държите за ръка при разходките - не е проблем, просто ходенето ще отнеме малко повече време.

 

Как да помогнете на бебето да ходи?

 

Когато бебето се научи да се изправя, може да се нуждае от помощ, за да разбере как да седне отново на земята. Ако падне и заплаче, не трябва само да се вземе и да постави седнало. Покажете му как да сгъва коленете си, за да се научи да го прави само.

 

Можете да окуражите бебето да ходи, като застанете или коленичите пред него с протегнати ръце, да го оставите да дойде при вас. Децата много обичат да държат играчки, докато правят своите първи стъпки. Потърсете играчки, които са стабилни и имат широка основа за поддръжка.

 

Играчките за прохождане на бебе са изключително подходящи, тъй като имат страхотни забавни панели, а освен това служат и за опора на децата. Интересни играчки за прохождане са Chicco 2 в 1 и Активна проходилка ЛЪВ, те са едни от най-добрите решения са малчуганите.

Винаги проверявайте дали бебето е в безопасност, когато започне да усъвършенства новите си умения и никога не оставяйте бебето без надзор.

 

Трябва ли да взема бебешки проходилка?

 

Днешните родители имат много и отлични предложения, когато решат да купят за своето бебче проходилка или играчки за прохождане, интерактивни масички, играчки за бебешка активност. Проходилките трябва да са с широка основа, достатъчно стабилни, да могат да се регулират на височина. Осигурете място за придвижване на децата и се уверете, че то е безопасно, като махнете предмети, които детето може да стигне след като вече може да прави разходки в дома ви с детската проходилка. Активните проходилки, с много интересни и стимулиращи дейности, са предназначени да забавляват и да ангажират децата. Те са чудесна възможност за отглеждане на бебета, които са готови да се впуснат на разходки, да се научат как да използват краката си и да проучат новия и вълнуващ свят около тях. Почти всички проходилки цени имат панел  със забавни играчки, с весели мелодии и многоцветни светлинки. Чудесна възможност е за малките да се забавляват и обучават, като натискат копчета и различни бутони, съпроводени от забавни звуци и светлини. При нас има достатъчно богат избор от проходилки на добра цена и вярваме, че ще направите правилния избор.

 

Проходилките и играчките за прохождане и разходка е добре да се използват едва когато детето може да стои право. Най-добре е това да стане след като детето само се е изправило. Това означава, че е завършил първият етап от прохождането, може да контролира изправения стоеж, има стабилна опора на крака си.


Кога моето бебе да носи обувки?

бебешки обувки за прохожданеЗадръжте въвеждането на бебешки обувки. Ходенето с боси крачета помага за подобряване на баланса и координацията. Когато бебето ви започне да ходи навън или на груби и студени повърхности, тогава може да потърсите подходящи обувки за прохождане. При нас може да откриете качествените обувки за прохождане – буйки за прохождане на Колев и Колев.

 

Какво да направите, ако бебето ви не ходи?


Не се притеснявайте, ако на детето ви просто просто е необходимо повече време. Но ако то не стои с подкрепа на 12 месеца, не може да ходи на 18 месеца или не е в състояние да ходи постоянно на 2 години, тогава задължително посетете лекаря си.


Имайте предвид, че бебетата се развиват различно, а недоносените могат да постигнат това и други важни етапи по-късно от своите връстници. 
Друг удачен вариант е да потърсите колани за прохождане. Коланите се използват при току-що проходило дете, за да се предпази от нараняване при падане и да улесни родителя и да го предпази от вероятни болки в кръста от постоянното навеждане.